logo
Főoldal -> Hírek

Hírek

Idősek napi ünnepség
2019. október 20-án, vasárnap idősek napi rendezvényt szervez Csíkrákos Község Önkormányzata. A rendezvény társszervezői a Bogátalji Mozgalom, a Csíkrákos- Göröcsfalvi Nőszervezet, a 18. Zöld Péter Cserkészcsapat és a Cserei Mihály Általános Iskola.
A rendezvényre meghívást kap minden 70. életévét betöltött csíkrákosi- göröcsfalvi lakós.
A 11 órától kezdődő szentmise után a göröcsfalvi kultúrotthonban fellép a Csíkrákosi Csalogány Néptánccsoport, a Gerendely Férfikórús és Csíkrákosi Általános iskola diákjai.
A rendezvény fő támogatója Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Tanácsának Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósága.




Felhívás- vasúti átkelőhely ideiglenes lezárása
Javítási munkálatok miatt a Román Vasúti Társaság, 2019. október 19-én és 20-án, 7.00-15.00 óra között, a Csíkrákos és Madéfalva között található vasúti átjárót teljes szélességében lezárja.
Ebben az időszakban a forgalmat Csíkszépvíz irányába terelik el.

Felhívás- Fűtéstámogatás igénylése

2019. október 15-től azon családok számára, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 750 lejt, igényelhető a fűtéstámogatás a Polgármesteri Hivatalban, munkanapokon 9-13 óráig.

Az igénylés feltételeiről lehet értesülni a Polgármesteri Hivatalban, valamint a község honlapján és a facebook oldalán.

Szükséges iratok:
A fűtéstámogatáshoz szükséges dokumentumok listája.
A fűtéstámogatás igénylése során kizáró jellegű ingó és ingatlan javak listája.






Áramszünet

A lámpatestek cseréje és karbantartási munkálatok miatt, 2019. szeptember 23-án, hétfőn 8-16 óra között szünetel az áramszolgáltatás:
- Csíkrákoson,
- Göröcsfalván a 188-193 házszámok között;
Elkezdödött a közvilágítás korszerűsítése és felújítása

A Országos Településfejlesztési Program (PNDL) finanszírozott, a közel 430 ezer lejes beruházás révén Csíkrákos és Göröcsfalva minden utcájában megújul a közvilágítás.

A csíkszeredai Tigra-Will KFT által tervezett rendszer, innovatív technológiát használ: a meglévő 250 oszlopra ugyanannyi LED-es lámpatest kerül, teljesítményük 29-56 watt között változik, ezek hatékonysága felülmúlja a korábbiakét. 

Ugyancsak a beruházás része a Bogát utca vasúton túli részének a megvilágítása. Erre a szakaszra 18 db., a villanyhálózattól teljesen független  napelemes világítótest kerül. 

A kivitelezését az Electric Inst Kft és a  Tigra-Will KFT végzi, amelynek szeptember végéig kell befejeznie a munkálatokat. 

A munkálatok ideje alatt egy-egy falurészben előre tervezett áramszünettel kell számolni.
Takarékos közvilágítás

Lényegesen javul községünkben a közvilágítás, ennek ellenére kevésbé fogja megterhelni a helyi költségvetést, mint eddig, egy kormányprogramból megvalósuló projekt révén. Az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) keretében megújul Csíkrákos község közvilágítása. Minden villanyoszlopra új, energiatakarékos világítótest kerül: a nemzeti út mellé erősebb, a megyei út mellé kisebb, a községi utaknál még kisebb erősségű világítótesteket helyeznek el. A lámpatestek száma duplájára nő és 18 napelemes világítótestet is felszerelnek, de a fogyasztás 5-10% kevesebblesz, mint az eddig. A kivitelezést a csíkszeredai TIGRA WILL Kft. végzi. A beruházás értéke áfával együtt 430 ezer lej. A munkálatok szeptember végéig tartanak.
Természetvédelem: ember és természet összhangja

Elkezdődött a Csíki-havasok, valamint a Csíki-medence és Csíki-havasok Natura 2000 természetvédelmi területek tudományos felmérése.
A 2018 szeptemberében tartott beharangozó konferencia után számos olyan beszerzést bonyolított le a Pogány-havas Kistérségi Társulás, amely révén sikerült hozzájutni a tudományos munka koordinálásához, valamint a kommunikációs és tudatosítási tevékenységek lebonyolításához szükséges irodai és terepen használható felszerelésekhez. A projektet koordináló csapat tagjai különböző felkészítőkön vettek részt, megkezdődtek a lakossági tájékoztatók és hamarosan elindulnak az iskolai tevékenységek is.
Boda és Csíkrákos testvér-települések hagyományőrző programja
Boda Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt Támogató által meghirdetett „TESTVÉR-TELEPÜLÉSI PROGRAMOK ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSEK” c. felhívás keretében, amelyre TTP-KP-1-2019/1-000374 projekt azonosítószámon 1.100.000 forintot 100%-os támogatási intenzitás mellett vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A pályázat fő célja Boda és Csíkrákos testvér-településen élő magyarsággal való kapcsolatok, a kulturális örökség ápolása, a nemzeti azonosságtudat megerősítése, a helyi értékek és a népi hagyományok felelevenítése.  

Telekkönyvezés: sürgősen várják az érintett gazdák, földtulajdonosok, örökösök jelentkezését

Több hónapos előkészítés után elkezdődött a szisztematikus telekkönyvezéshez szükséges dokumentumok, személyes iratok begyűjtése Csíkrákos községben. Csíkrákos Polgármesteri Hivatalának mezőgazdasági irodája felhívással fordul az érintettekhez, hogy az előre egyeztetett időpontban szíveskedjenek megjelenni a hivatalban és hozzák magukkal a kért iratokat, dokumentumokat.

Azok a tulajdonosok, akik semmibe veszik a hivatal értesítését a többi tulajdonos földterületének a telekkönyvezését is veszélyeztetik.

A hivatal munkatársai ezúttal is felhívják az érintettek figyelmét, hogy amennyiben a földtulajdonosok, örökösök nem jelentkeznek a kért dokumentumokkal, úgy az azonosítás nélküli parcellák a helyi bizottság ügykezelésében maradnak, mindaddig, amíg a községben az összes földterület, parcella tulajdonjoga nem tisztázódik.

Csíkrákos
Polgármesteri Hivatal
Cserkésztábor a csíkrákosi Zöld Péter cserkészcsapat szervezésében

A csíkrákosi Zöld Péter cserkészcsapat idei nyári nagytáborát 2019. július 26. - augusztus 2. között szervezte meg, melyre megívást kapott a finnországi Rautio Vaarajoen Vartijat 9 fős cserkész delegációja is.
A program fő támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT, a sikeresen elbírált pályázatot a Bogátalji Mozgalom tette le.
Az alábbiakban Fodor Eszter segédvezető beszámoloját olvashatják:


Cserkésztábor a csíkrákosi Zöld Péter cserkészcsapat szervezésében
A csíkrákosi Zöld Péter cserkészcsapat idei nyári nagytáborát 2019. július 26. - augusztus 2. között szervezi meg, melyre megívást kapott a finnországi Rautio Vaarajoen Vartijat 9 fős cserkész delegációja is. A két cserkészcsapat közötti testvérkapcsolat lassan 4 éve forrott ki. A 7 napra tervezett 35 fős tábor két helyszínre is ellátogat, Bükkloka és Székelyvarság is otthont ad a vándorló csapatoknak. Az angol RYEW - Recycle Your Environment Waste - nevet viselő nagytábor kerettörténetét a hulladék újrahasznosítása, különböző felhasználási módjai adják.
A program fő támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT, a sikeresen elbírált pályázatot a Bogátalji Mozgalom tette le.

Több ezer lejes bírság jár az engedély nélküli tarlóégetésért

Szigorúan tilos hatósági engedély nélkül a tarló vagy a száraz növényzet meggyújtása. A tiltás megszegése magánszemélyek esetében 3000–6000 lej, míg jogi személyek esetében 25–50 ezer lejes bírságot von maga után.
Arra kérjük a lakosságot, hogy ne égessék fel a tarlót, ne gyújtsák meg a száraz leveleket, mert mindamellett, hogy környezetszennyező hatása van és a talajra olyan negatív hatást gyakorol, aminek kijavítása több évbe is beletelhet, a szél miatt nagy a lángok terjedésének veszélye károsítva ezáltal a szomszédos területeket is.
Új kerítés épül a göröcsfalvi kultúrotthon és a római katolikus plébánia előtt

Új kerítés épül a göröcsfalvi kultúrotthon és a római katolikus plébánia előtt. A mintegy 200 méteres kerítés mellett egy új leveles székelykapu is épül a kántori lak bejáratához.
A beruházás értékét, példaértékű összefogással, a Csíkrákosi Pogányvár közbirtokosság, a Göröcsfalvi Kokojzavész közbirtokosság, valamint Csíkrákos Önkormányzata fedezi.
A munkálatokat előreláthatóan szeptember elejére végzi el a kivitelező.




Játszótér épült a csíkrákosi Gyöngyvirág óvoda udvarán

A magyar kormány 2016 decemberében indította el az óvodák, bölcsődék, iskola-óvoda komplexumok környezetük építését, felújítását is magában foglaló Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot. A programnak köszönhetően a csíkrákosi Gyöngyvirág óvoda udvarán, egy több mint tíz játszótéri elemből álló,  játszótér készült.
A fejlesztés a magyar kormány által indított és támogatott Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében zajlik amelynek erdélyi szakmai partnere a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

Állagmegörző munkálatok a Kisboldogasszony templomtorony külső falfelületein

A Csíkrákosi Római Katolikus Plébánia által 2017-ben, a  Teleki László Alapitványhoz benyújtott támogatási kérelmét pozitívan bírálták el, így hamarosan megkezdődnek a templomtorony állagmegóvására irányuló munkálatai. A templomtorony állványozása elkezdődött, az állványokat a  a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség díjmentesen bocsájtotta rendelkezésünkre.

A torony külső felületeinek állagmegóvása érdekében a következő munkálatokat végzik:
-A károsodott rossz állapotú cementes vakolatjavítások eltávolítása.
-Az eredeti károsodott vakolatfelületek restaurátori módszerekkel való konzerválása. (északi oldal illetve a nyugati oldal néhány kisebb felülete.)
-A vakolathiányok meszes habarccsal való pótlása.
-A vakolt felületek meszelése az eredeti meszelés színét megközelítő árnyalattal, a díszítőfestés kiegészítése nélkül.

 
 
Ezer Székely Leány Napja 2019

Idén is, mint minden esztendőben, Csíkrákosról és Göröcsfalváról szervezetten veszünk részt a csíksomyói nyeregben megszervezésre kerülő Ezer Székely Leány Napján.
Indulás népviseletben, szekerekkel a polgármesteri hivatal elől, 2019 július 6-án szombaton reggel 7 órakor.

Ahhoz, hogy a résztvevők számára elégséges szekeret tudjunk biztosítani, a RÉSZTVÉTEL REGISZTÁCIÓHOZ KÖTÖTT.
Regisztrálni lehet naponta 9-15 óra között a polgármesteri hivatalnál, vagy a 0266 379237-es telefon számon.


Több szinten zajlanak a munkálatok
Több szinten is zajlik a gázvezetéselőkészítése Csíkrákos, Göröcsfalva, Madéfalva és Csíkcsicsó településeken. Bár a földgáz bevezetésének története még a nagyközség idejére nyúlik vissza, az utóbbi két évben jelentős lépéseket tettek a falvak azért, hogy minél előbb kigyúljon a földgáz a háztartásokban, az intézményeknél, a vállalkozásoknál. A jelenlegi helyzetet Szentes Csaba ismerteti. A három község különválása előtt már a vezetékek egy része föld alá került, a szolgáltatót is kiválasztották, mégis elölről kellett kezdeni a beruházást. A törvénykezés változásával a korábbi tervek elavultak, a már lefektetett vezetékeket pedig az időközben végzett víz- és csatornahálózati munkálatok rongálták meg. Az elmúlt években újra és újra előkerült a gázbevezetés témája, amihez a fa árának jelentős emelkedése is hozzájárult.
Drénezés a templom körül


A 2000-es években felújított, különös falképekkel díszített csíkrákosi templomtorony állapotának romlását elsősorban az okozza, hogy az épület vízelvezetése nem történt meg. Ezt a problémát szünteti meg a műemléktemplom nemrégiben megkezdett drénezése. – Ez a munkálat egy egészséges együttműködés révén, a megyei önkormányzat, a két közbirtokosság és a helyi tanács közös finanszírozásával valósulhat meg – tájékoztatott Császár Attila polgármester. – A mintegy 90.000 lejes összköltségű munkálat során nem csak a torony környezetéből, hanem a templom teljes területéről megtörténik a vízelvezetés. Ugyanakkor szép járdák is készülnek. Amint a községvezető elmondta, a vízelvezetés elvégzéséhez szükséges bukaresti engedélyeket már beszerezték. A kivitelezés során el kell költöztetniük egy sáncot, és teljesen el kell vezetniük a vizet a templomhajótól.

Erdőültetés a jövőnek

Közel tízezer facsemetét ültettek el a csíkrákosi Pogányvár Közbirtokosság két évvel ezelőtt leégett területére csíkrákosi, göröcsfalvi, csíkszeredai és szegedi diákok. A május első napjaiban végzett ültetés sok szempont emlékezetes marad a diákoknak, kísérő tanároknak és a munkát koordináló
erdészeknek is. A zord, de csemeteültetéshez kedvező időjárás lehetőséget adott a tanulóknak, hogy a gyakorlatban is megtapasztalják milyen a hegyoldalba csemetét ültetni, a jövő nemzedékek számára
erdőt telepíteni.
Néptáncoktatás Csíkrákoson
Zsúfolt időszakot zárt csíkrákosi- göröcsfalvi csalogány néptáncegyüttes. Az elmúlt időszakban számos fellépésen vehettünk részt, mint például a magyarországi Jászladányon, Csernátonban, a  de néptánccsoportunk jelentősen hozzájárult az idősek napi rendezvény, a falunapok, az iskola tanévzáró ünnepségének, a március 15-i megemlékezés és más hely programok színvonalának növekedéséhez, színesebbé tevéséhez. Idén is részt vettünk a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes által szervezett Csűrdöngölő – gyermek és ifjúsági néptánctalálkozón.

Most már második éve hogy, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Csoóri Sándor Programnak köszönhetően a néptánccsoportunk jelentős anyagi támogatásban részesült, melynek köszönhetően sikerült fedezni a néptáncoktató tiszteletdíját, vásároltunk nyolc rend népviseletet és egy külső adattárolót. Köszönet érte!

A nyári vakáció ideje alatt sem állunk meg, készülünk az Ezer székely napjára valamint csoportunk ismét meghívást kapott augusztus 28-30 között a felvidéki Szilasra és szetember 13-15 között Jászladányra. Természetesen a községünkben a szeptemberben zajló a Kisboldogasszony falunapokon a fellépéseken kívül szervezésében is szerepet vállal ahhol idéntől a táncház szervezés is a feladatkörébe kerül.

Eseménynaptár
Hírek

Pihenőhely kánikula idejére

2024. július 08. Tovább ►

Álláshirdetés


Csíkrákos Község Polgármesteri hivatala versenyvizsgát hirdet egy felügyelő állásra, kezdő fokozat, a Számviteli Részleg, Költségvetés-Pénzügy, Adók- Illetékek osztályra.
A írásbeli vizsga időpontja, helye: 2024. július 26. 12:00, Csíkrákos Község Polgármesteri hivatala
Dokumentumok benyújtási ideje: 2024. június 26. - 2024. július 15.
További részletek
2024. június 26. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow