logo
Főoldal -> Hírek

Hírek

Áramszünet

A lámpatestek cseréje és karbantartási munkálatok miatt, 2019. szeptember 23-án, hétfőn 8-16 óra között szünetel az áramszolgáltatás:
- Csíkrákoson,
- Göröcsfalván a 188-193 házszámok között;
Elkezdödött a közvilágítás korszerűsítése és felújítása

A Országos Településfejlesztési Program (PNDL) finanszírozott, a közel 430 ezer lejes beruházás révén Csíkrákos és Göröcsfalva minden utcájában megújul a közvilágítás.

A csíkszeredai Tigra-Will KFT által tervezett rendszer, innovatív technológiát használ: a meglévő 250 oszlopra ugyanannyi LED-es lámpatest kerül, teljesítményük 29-56 watt között változik, ezek hatékonysága felülmúlja a korábbiakét. 

Ugyancsak a beruházás része a Bogát utca vasúton túli részének a megvilágítása. Erre a szakaszra 18 db., a villanyhálózattól teljesen független  napelemes világítótest kerül. 

A kivitelezését az Electric Inst Kft és a  Tigra-Will KFT végzi, amelynek szeptember végéig kell befejeznie a munkálatokat. 

A munkálatok ideje alatt egy-egy falurészben előre tervezett áramszünettel kell számolni.
Takarékos közvilágítás

Lényegesen javul községünkben a közvilágítás, ennek ellenére kevésbé fogja megterhelni a helyi költségvetést, mint eddig, egy kormányprogramból megvalósuló projekt révén. Az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) keretében megújul Csíkrákos község közvilágítása. Minden villanyoszlopra új, energiatakarékos világítótest kerül: a nemzeti út mellé erősebb, a megyei út mellé kisebb, a községi utaknál még kisebb erősségű világítótesteket helyeznek el. A lámpatestek száma duplájára nő és 18 napelemes világítótestet is felszerelnek, de a fogyasztás 5-10% kevesebblesz, mint az eddig. A kivitelezést a csíkszeredai TIGRA WILL Kft. végzi. A beruházás értéke áfával együtt 430 ezer lej. A munkálatok szeptember végéig tartanak.
Természetvédelem: ember és természet összhangja

Elkezdődött a Csíki-havasok, valamint a Csíki-medence és Csíki-havasok Natura 2000 természetvédelmi területek tudományos felmérése.
A 2018 szeptemberében tartott beharangozó konferencia után számos olyan beszerzést bonyolított le a Pogány-havas Kistérségi Társulás, amely révén sikerült hozzájutni a tudományos munka koordinálásához, valamint a kommunikációs és tudatosítási tevékenységek lebonyolításához szükséges irodai és terepen használható felszerelésekhez. A projektet koordináló csapat tagjai különböző felkészítőkön vettek részt, megkezdődtek a lakossági tájékoztatók és hamarosan elindulnak az iskolai tevékenységek is.
Boda és Csíkrákos testvér-települések hagyományőrző programja
Boda Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt Támogató által meghirdetett „TESTVÉR-TELEPÜLÉSI PROGRAMOK ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSEK” c. felhívás keretében, amelyre TTP-KP-1-2019/1-000374 projekt azonosítószámon 1.100.000 forintot 100%-os támogatási intenzitás mellett vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A pályázat fő célja Boda és Csíkrákos testvér-településen élő magyarsággal való kapcsolatok, a kulturális örökség ápolása, a nemzeti azonosságtudat megerősítése, a helyi értékek és a népi hagyományok felelevenítése.  

Telekkönyvezés: sürgősen várják az érintett gazdák, földtulajdonosok, örökösök jelentkezését

Több hónapos előkészítés után elkezdődött a szisztematikus telekkönyvezéshez szükséges dokumentumok, személyes iratok begyűjtése Csíkrákos községben. Csíkrákos Polgármesteri Hivatalának mezőgazdasági irodája felhívással fordul az érintettekhez, hogy az előre egyeztetett időpontban szíveskedjenek megjelenni a hivatalban és hozzák magukkal a kért iratokat, dokumentumokat.

Azok a tulajdonosok, akik semmibe veszik a hivatal értesítését a többi tulajdonos földterületének a telekkönyvezését is veszélyeztetik.

A hivatal munkatársai ezúttal is felhívják az érintettek figyelmét, hogy amennyiben a földtulajdonosok, örökösök nem jelentkeznek a kért dokumentumokkal, úgy az azonosítás nélküli parcellák a helyi bizottság ügykezelésében maradnak, mindaddig, amíg a községben az összes földterület, parcella tulajdonjoga nem tisztázódik.

Csíkrákos
Polgármesteri Hivatal
Cserkésztábor a csíkrákosi Zöld Péter cserkészcsapat szervezésében

A csíkrákosi Zöld Péter cserkészcsapat idei nyári nagytáborát 2019. július 26. - augusztus 2. között szervezte meg, melyre megívást kapott a finnországi Rautio Vaarajoen Vartijat 9 fős cserkész delegációja is.
A program fő támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT, a sikeresen elbírált pályázatot a Bogátalji Mozgalom tette le.
Az alábbiakban Fodor Eszter segédvezető beszámoloját olvashatják:


Cserkésztábor a csíkrákosi Zöld Péter cserkészcsapat szervezésében
A csíkrákosi Zöld Péter cserkészcsapat idei nyári nagytáborát 2019. július 26. - augusztus 2. között szervezi meg, melyre megívást kapott a finnországi Rautio Vaarajoen Vartijat 9 fős cserkész delegációja is. A két cserkészcsapat közötti testvérkapcsolat lassan 4 éve forrott ki. A 7 napra tervezett 35 fős tábor két helyszínre is ellátogat, Bükkloka és Székelyvarság is otthont ad a vándorló csapatoknak. Az angol RYEW - Recycle Your Environment Waste - nevet viselő nagytábor kerettörténetét a hulladék újrahasznosítása, különböző felhasználási módjai adják.
A program fő támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT, a sikeresen elbírált pályázatot a Bogátalji Mozgalom tette le.

Több ezer lejes bírság jár az engedély nélküli tarlóégetésért

Szigorúan tilos hatósági engedély nélkül a tarló vagy a száraz növényzet meggyújtása. A tiltás megszegése magánszemélyek esetében 3000–6000 lej, míg jogi személyek esetében 25–50 ezer lejes bírságot von maga után.
Arra kérjük a lakosságot, hogy ne égessék fel a tarlót, ne gyújtsák meg a száraz leveleket, mert mindamellett, hogy környezetszennyező hatása van és a talajra olyan negatív hatást gyakorol, aminek kijavítása több évbe is beletelhet, a szél miatt nagy a lángok terjedésének veszélye károsítva ezáltal a szomszédos területeket is.
Új kerítés épül a göröcsfalvi kultúrotthon és a római katolikus plébánia előtt

Új kerítés épül a göröcsfalvi kultúrotthon és a római katolikus plébánia előtt. A mintegy 200 méteres kerítés mellett egy új leveles székelykapu is épül a kántori lak bejáratához.
A beruházás értékét, példaértékű összefogással, a Csíkrákosi Pogányvár közbirtokosság, a Göröcsfalvi Kokojzavész közbirtokosság, valamint Csíkrákos Önkormányzata fedezi.
A munkálatokat előreláthatóan szeptember elejére végzi el a kivitelező.




Játszótér épült a csíkrákosi Gyöngyvirág óvoda udvarán

A magyar kormány 2016 decemberében indította el az óvodák, bölcsődék, iskola-óvoda komplexumok környezetük építését, felújítását is magában foglaló Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot. A programnak köszönhetően a csíkrákosi Gyöngyvirág óvoda udvarán, egy több mint tíz játszótéri elemből álló,  játszótér készült.
A fejlesztés a magyar kormány által indított és támogatott Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében zajlik amelynek erdélyi szakmai partnere a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

Állagmegörző munkálatok a Kisboldogasszony templomtorony külső falfelületein

A Csíkrákosi Római Katolikus Plébánia által 2017-ben, a  Teleki László Alapitványhoz benyújtott támogatási kérelmét pozitívan bírálták el, így hamarosan megkezdődnek a templomtorony állagmegóvására irányuló munkálatai. A templomtorony állványozása elkezdődött, az állványokat a  a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség díjmentesen bocsájtotta rendelkezésünkre.

A torony külső felületeinek állagmegóvása érdekében a következő munkálatokat végzik:
-A károsodott rossz állapotú cementes vakolatjavítások eltávolítása.
-Az eredeti károsodott vakolatfelületek restaurátori módszerekkel való konzerválása. (északi oldal illetve a nyugati oldal néhány kisebb felülete.)
-A vakolathiányok meszes habarccsal való pótlása.
-A vakolt felületek meszelése az eredeti meszelés színét megközelítő árnyalattal, a díszítőfestés kiegészítése nélkül.

 
 
Ezer Székely Leány Napja 2019

Idén is, mint minden esztendőben, Csíkrákosról és Göröcsfalváról szervezetten veszünk részt a csíksomyói nyeregben megszervezésre kerülő Ezer Székely Leány Napján.
Indulás népviseletben, szekerekkel a polgármesteri hivatal elől, 2019 július 6-án szombaton reggel 7 órakor.

Ahhoz, hogy a résztvevők számára elégséges szekeret tudjunk biztosítani, a RÉSZTVÉTEL REGISZTÁCIÓHOZ KÖTÖTT.
Regisztrálni lehet naponta 9-15 óra között a polgármesteri hivatalnál, vagy a 0266 379237-es telefon számon.


Több szinten zajlanak a munkálatok
Több szinten is zajlik a gázvezetéselőkészítése Csíkrákos, Göröcsfalva, Madéfalva és Csíkcsicsó településeken. Bár a földgáz bevezetésének története még a nagyközség idejére nyúlik vissza, az utóbbi két évben jelentős lépéseket tettek a falvak azért, hogy minél előbb kigyúljon a földgáz a háztartásokban, az intézményeknél, a vállalkozásoknál. A jelenlegi helyzetet Szentes Csaba ismerteti. A három község különválása előtt már a vezetékek egy része föld alá került, a szolgáltatót is kiválasztották, mégis elölről kellett kezdeni a beruházást. A törvénykezés változásával a korábbi tervek elavultak, a már lefektetett vezetékeket pedig az időközben végzett víz- és csatornahálózati munkálatok rongálták meg. Az elmúlt években újra és újra előkerült a gázbevezetés témája, amihez a fa árának jelentős emelkedése is hozzájárult.
Drénezés a templom körül


A 2000-es években felújított, különös falképekkel díszített csíkrákosi templomtorony állapotának romlását elsősorban az okozza, hogy az épület vízelvezetése nem történt meg. Ezt a problémát szünteti meg a műemléktemplom nemrégiben megkezdett drénezése. – Ez a munkálat egy egészséges együttműködés révén, a megyei önkormányzat, a két közbirtokosság és a helyi tanács közös finanszírozásával valósulhat meg – tájékoztatott Császár Attila polgármester. – A mintegy 90.000 lejes összköltségű munkálat során nem csak a torony környezetéből, hanem a templom teljes területéről megtörténik a vízelvezetés. Ugyanakkor szép járdák is készülnek. Amint a községvezető elmondta, a vízelvezetés elvégzéséhez szükséges bukaresti engedélyeket már beszerezték. A kivitelezés során el kell költöztetniük egy sáncot, és teljesen el kell vezetniük a vizet a templomhajótól.

Erdőültetés a jövőnek

Közel tízezer facsemetét ültettek el a csíkrákosi Pogányvár Közbirtokosság két évvel ezelőtt leégett területére csíkrákosi, göröcsfalvi, csíkszeredai és szegedi diákok. A május első napjaiban végzett ültetés sok szempont emlékezetes marad a diákoknak, kísérő tanároknak és a munkát koordináló
erdészeknek is. A zord, de csemeteültetéshez kedvező időjárás lehetőséget adott a tanulóknak, hogy a gyakorlatban is megtapasztalják milyen a hegyoldalba csemetét ültetni, a jövő nemzedékek számára
erdőt telepíteni.
Néptáncoktatás Csíkrákoson
Zsúfolt időszakot zárt csíkrákosi- göröcsfalvi csalogány néptáncegyüttes. Az elmúlt időszakban számos fellépésen vehettünk részt, mint például a magyarországi Jászladányon, Csernátonban, a  de néptánccsoportunk jelentősen hozzájárult az idősek napi rendezvény, a falunapok, az iskola tanévzáró ünnepségének, a március 15-i megemlékezés és más hely programok színvonalának növekedéséhez, színesebbé tevéséhez. Idén is részt vettünk a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes által szervezett Csűrdöngölő – gyermek és ifjúsági néptánctalálkozón.

Most már második éve hogy, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Csoóri Sándor Programnak köszönhetően a néptánccsoportunk jelentős anyagi támogatásban részesült, melynek köszönhetően sikerült fedezni a néptáncoktató tiszteletdíját, vásároltunk nyolc rend népviseletet és egy külső adattárolót. Köszönet érte!

A nyári vakáció ideje alatt sem állunk meg, készülünk az Ezer székely napjára valamint csoportunk ismét meghívást kapott augusztus 28-30 között a felvidéki Szilasra és szetember 13-15 között Jászladányra. Természetesen a községünkben a szeptemberben zajló a Kisboldogasszony falunapokon a fellépéseken kívül szervezésében is szerepet vállal ahhol idéntől a táncház szervezés is a feladatkörébe kerül.

Sok munka vár kivitelezésre idén is

Tavasszal két nagy, utakra vonatkozó beruházás kivitelezése kezdődik, rendezik a göröcsfalvi kultúrotthon és kántori lak környékét, és remélhetőleg megkezdődik a gázvezetékek lefektetése is– csupán néhány azon tervek közül amelyről Császár Attila polgármesterrel készült interjúban számolt szomolt be lapunknak.
Benyújthatók az agrártámogatási kérések


Március 4-től benyújthatók az egységes agrártámogatási kérelmek. Az előző évekhez hasonlóan idén is a polgármesteri hivatal mezőgazdasági osztályának munkatársai a gazdák rendelkezésére állnak munkanapokon 10-15 óra között.  A kérések benyújtásának határideje május 15.

A  gazdák a bankszámlájukról szóló - illetve az állatorvos által kiadott igazolásokat kell magukkal vigyék a kérések kitöltéséhez. Azok, akik más község közigazgatási területén is rendelkeznek birtokokkal, vagy művelés alatt álló területtel, az illető községek polgármesteri hivatalaitól is magukkal kell hozniuk az ott kiállított igazolást.

Mivel az előző évekhez képest nincsenek jelentős változások az ügyintézés menetében, ezért a kérések benyújtásának határidejét várhatóan nem hosszabbítják meg – tájékoztatott Haschi András az APIA Hargita megyei kirendeltségének igazgatója. (D. D.)
Gazdafórum Csíkrákoson


Január 23-án a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének munkatársai gazdafórumot szerveztek Csíkrákoson, amelyen nagyjából 40 gazda jelent meg.
Császár Atilla polgármester köszöntője után, Becze István röviden összefoglalta az Erdélyi Gazdaságfejlesztési program keretében várható támogatási lehetőségeket. Dicséretesnek tartotta, hogy Csíkrákos községben már létezik egy jól működő gazdaegyesület, amely nagy eséllyel indulhat a pályázati pénzek lehívásában.
A nap további részében előadások hangzottak el a húsmarhával kapcsolatos támogatásokról, a tejtermeléssel, tejkontrollal kapcsolatos támogatásokról, a fülszámozással kapcsolatos gyakorlati problémákról.

Eseménynaptár
Hírek

Csíkrákos választási körzet választási irodájának programja

2024. április 16. Tovább ►

Felcsíki Egyházi Kórustalálkozó

2024. április 04. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow