logo
Főoldal -> Hírek

Hírek

Falugyűlés


Csíkrákos Község Polgármesteri Hivatala 2015. december 27-én vasárnap 12 órától évértékelő falugyűlést tart a göröcsfalvi kultúrotthonban.

Fontos témák kerülnek átbeszélésre, mint például a jövő évi szemétszállítás és a jövő évi adók és illetékek változásai.

Mindenkit szeretettel várunk,



Adventre hangolódva
Esemény dátuma: -1. november 30.
Sikeresen zárult az Adventre hangolódva programsorozat. Több mint 50 személy, kicsik és nagyok vettek részt az adventi koszorúkészítésen. A résztvevők összesen 85 koszorút késztettek. Családias hangulatban forró tea és karácsonyi zene mellett készíthetett mindenki a családjának és még egy általa kiválasztott személynek egy adventi koszorút.

Advent első vasárnapján Darvas Piroska segítő nővér Rá- hangolódva című előadását hallgathatták meg a résztvevők a csíkrákosi kultúrotthonban, utána pedig az Amabile Duó fellépésén is részt vehettek. Klasszikus zenei darabokat Péter Ernő hegedűművész és Polgár Szabolcs zongorista adta elő.  



Csapatépítőt tartott a Bogátalji Mozgalom
Idén novemberbe már 7-ik alkalommal került megszervezésre a csapatépítő. Azért van szükség erre a csapatépítőre, mert folyamatosan cserélődnek a tagjaink és így könnyebben megismerik egymást, a játékok arra késztetik őket, hogy összedolgozzanak.

Véleményünk szerint az ilyen fajta csapatépítők a leghatékonyabbak arra, hogy megtanulják a fiatalok azt, hogy hogyan kell szerepet vállalni egy közéleti tevékenységben. A program végezetével a fiatalok vállalkozó szelleme és kreativitása nagymértékben nő a közéleti tevékenységek terén.

Ebben az évben az egyesület tagjai különböző politikai, közéleti és rendezvényszervezési témában tartottak előadást. A bemutatók központjában Románia bel- és külpolitikai helyzetéről is szó volt.

Azok a fontosabb témák, amelyeket bemutattak az egyesület tagjai:

-          Migráció és menekültek az Európai Unióban

-          Fiatalok és migráció az EU-ban

-          Önkéntesség és az román önkéntességi törvényről

-          Önkéntesség és karrier vidéken

Ennek a tábornak köszönhetően sokkal hatékonyabb csapatot tudunk építeni, amely képes lesz sokkal jobban megoldani a különböző problémákat az egyesület életében.

A Csapatépítő fő támogatója a Communitas Alapítvány és Csíkrákos Község Önkormányzata volt. 



Idősek napja és székely ruha átadás Hargita Megye Tanácsának támogatásával
Hétvégén Idősek napját szervezett Csíkrákos Község Önkormányzata. A rendezvény társszervezői voltak a Bogátalji Mozgalom, a Csíkrákos- Göröcsfalvi Nőszervezet, a 18. Zöld Péter Cserkészcsapat és a Cserei Mihály Általános Iskola.

Korán reggel gyűlt össze a szervező csapat, amely e helyi intézmények és egyesületek tagjaiból állt össze. Jó példája volt annak, hogy egy közösségen belül is, ha összefognak az intézmények, akkor lehet sikeres rendezvényeket szervezni. A szervező csapat a Göröcsfalvi kultúrotthonban közel 250 személy részére terített meg, mert az ünnepi szentmise végével ide várták azokat az időseket a községből, akik 70 évnél idősebbek. Összesen 189 idős személy kapott meghívást a Polgármesteri Hivatal részéről.

Miközben a szervezők a kultúrotthon udvarán készítették az ebédet az idősek elfoglalták helyeiket a kultúrotthonban, ahol egy előadássorozatot tekinthettek meg. A fellépők között volt a Csíkrákosi Csalogány Néptánccsoport, a Pacsirta dalegylet és a Cserei Mihály Általános Iskola diákjai szavalatokat és egy rövid jelenetet tanultak meg.  

A fő támogatók Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Tanácsának Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósága és a Göröcsfalvi Kokojzavész Közbirtokosság volt.

Hargita Megye Tanácsának köszönhetően a Csalogány Néptánccsoport ruhatárát is sikerült bővíteni. A néptánccsoport tagjai összesen 5 új férfi és 5 új női székelyruhát vehetnek át.


Közlekedési tájékoztató
A közeljövőben várható lesz, hogy a rendőrség fokozottabb ellenőrzést fog tartani a közutakon. Itt letölthető egy rövidített tájékoztató magyar nyelven, hogy milyen kötelességeknek kell eleget tenni vagy mi tilos a vezetők számára. 
A tájékoztató a következőket érint:
- A kerékpárok, a mopedek, az állati erővel vont járművek és a kézzel húzott vagy tolt járművek által teljesítendő minimális műszaki feltételek
- A közúti forgalomban való részvételük céljából a mopedeket el kell látni
- A kerékpárok és a mopedek közlekedése
- A kerékpárok vagy mopedek vezetőinek tilos
- Az állatok kísérése/ vezetése
- A hátasállatok vezetői kötelesek
- A magányos vagy teherhordó állatokat vezető személyek kötelesek
-Valamely állatnyáj közúti közlekedése a következő szabályok betartásával történik
- Az állati erővel vont járművek közlekedése
-A gyalogosok közlekedése
-Tilos a gyalogosoknak vagy a velük azonosított személyeknek

Közutakon való közlekedés szabályai.


Ingyenes korcsolyázási lehetőség a Felcsíki Műjégpályán
Hétről hétre lehet követni az ingyenes korcsolyázás programját a Felcsíki Műjégpálya honlapján.

Az ingyenes korcsolyázás program október 25-én, vasárnap:

12.30-13.20 – Csíkcsicsó / Csíkrákos

13.30-14.20 – Csíkmadaras / Csíkkarcfalva

14.30- 15.20 – Csíkmadéfalva / Csíkdánfalva

15.30 –16.20 – Csíkszenttamás / Csíkszentdomokos

November 1-én, tekintettel a Mindenszentek Ünnepére, az ingyenes korcsolyázás elmarad!

Ha valakinek szurkolni támad kedve, szeretettel meghívjuk a heti rendszereséggel zajló U14 és U12-es Magyar Bajnoki jégkorong mérkőzésekre, ahol a Felcsík SK is részt vesz a legjobb tizenegy csapat társaságában.

Elindult a korcsolya oktató program is, október 12 – december 12 között, minden hétfőn és szerdán  este 19 órától, valamint szombaton délelőtt a jégprogram által adott lehetőség szerint zajlanak. Az oktatás egy alkalomra 3 lejbe kerül.


Elektronikai hulladékgyűjtés
Csíkrákos Község Önkormányzata és az RDE Huron SRL elektronikai hulladékgyűjtő napot szervez Csíkrákoson és Göröcsfalván október 23-án pénteken. Ha meg akar szabadulni az udvarán vagy a házában található elektronikai hulladékoktól, akkor pénteken délelőtt 11 óráig rakja ki a kapúja elé, ahonnan majd a Polgármesteri Hivatal munkatársai begyűjtik.



Falugyűlés
Esemény dátuma: -1. november 30.
FALUGYŰLÉS

2015. október 18-án (vasárnap) déli 12 órától falugyűlés lesz a göröcsfalvi kultúrotthonban.
Megbeszélésre kerülő témák: aktuális beruházások, birtoklevelek és más hasonló fontos témák. A gyűlésre mindenkit nagy szeretettel várunk.

Tisztelettel,
Császár Attila
Polgármester



Európa a polgárokért 2015
A« XI. Kisboldogasszony falunapok és testvértelepülési találkozó Boda és Csíkrákos között» projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért” program keretében
  1. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés



XI. Kisboldogasszony Falunapok
Tizenegyedik alkalommal került megszervezésre a Kisboldogasszony Falunapok Csíkrákos Községben.  A program szeptember 5- én szombaton 10 órakor kezdődött meg, amikor Göröcsfalván átadták az új cserkészotthont.  A szombati nap az ifjúsági és a sportprogramoké volt. 12 órától fociverseny vette kezdetét, amelyre összesen 8 csapat nevezett be. A csapatok a környékbeli falvakból neveztek, de a Rákos testvértelepülése is benevezett egy fiú és egy lány csapattal. A sportok folytatása ként 2 órától bicikli versenyre lehetett nevezni 2 korosztály számára. Délután két órától az ifjúsági sátor programjain is részt vehettek az érdeklődők: gyöngyfűzés, arcfestés, társasjátékok és gyurmázás közül lehetett választani.  Öt órától a Boszorka bábcsoport előadását tekinthették meg a legfiatalabbak, hat órától pedig az ifjúsági sátor Ki mit tud?-ján bizonyíthattak. Este nyolc órától a Face Today zenekar göröcsfalvi kultúrotthon udvarán tartott koncertjén lehetett bulizni. A bulizni vágyókat még a szombat esti vihar se tudta eltántorítani.
 

Gyereknap a csíkrákosi és göröcsfalvi gyerekeknek
2015.  június  6-án,  szombaton  színes programkínálattal lepték meg a gyerekeket Nemzetközi Gyermeknap alkalmából a helyi egyesületek, társszervezők: Csíkrákos-Göröcsfalvi  Nőszervezet,  Bogátalji Mozgalom, Csíkrákos Polgármesteri Hivatal, 18. Zöld Péter cserkészcsapat és a Csíkrákosi  Gyermekekért Egyesület.
Tánc világnapja Csíkrákoson
2015 május 3-án, a Bogátalji Mozgalom Csíkrákos és Göröcsfalva egyesület a tánc világnapja alkalmából táncházat (tavaszi bált) szerveztünk Csíkrákos községben a település aprajának és nagyjának. Az esemény nem valósulhatott volna a meg a Communitas, illetve Csíkrákos Község Önkormányzata támogatása nélkül, aki térítés nélkül az egyesület rendelkezésre bocsátotta a helyi kultúrotthont.
Befejezik a tűzoltószertár építését Csíkrákoson
Rövidesen befejezik a Csíkrákos község önkéntes tűzoltó-alakulatának szánt szertár építését. Az épületet tavaly ősszel felhúzták „pirosban”, idénre maradt a szertár garázsának, öltözőjének, gyűléstermének kialakítása. Már csak egy tűzoltóautóra lenne szükség.
Március 15 Csíkrákoson
Meghívó
Esemény dátuma: 2015. március 08.
2015. Március 8-án (vasárnap) déli 12 órától a göröcsfalvi kultúrotthonban kerül sor az idei év első falugyűlésére, mely keretén belül sok, a lakosságot érintő problémát szeretnénk átbeszélni.
Szó lesz az idei év elképzeléseiről, tervekről, birtokba helyezésről, szemétszállítás és más hasonló fontosságú témákról.
A gyűlésre mindenkit nagy szeretettel várunk.
                                                                                       Tisztelettel,
                                                                                              Csíkrákos Község Önkormányzata
IX. Országos Csérkészbál Csíkrákoson
Egy percre sem ürült ki a művelődési ház Csíkrákoson, február második hétvégéjén, ahol beszámoló közgyűlésre, azt követően pedig a göröcsfalvi művelődési házban Országos cserkészbálra került sor.

A nap folyamán azok a cserkészek sem unatkoztak, akik nem vettek részt a közgyűlésen, hiszen közös szánkázásban vehettek részt a helyi cserkészekkel, a gyönyörű táj és a kellemes hangulat csak fokozta a jókedvet, így kellemes pillanatokkal telve vártuk az esti bált. A bál kezdésének időpontja sajnos kicsit eltolódott a közgyűlés miatt, de a cserkész leleményes és ezt most is kellően bebizonyítottuk, hiszen jól feltaláltuk magunkat és a várakozás helyett közös játékokkal ütöttük el az időt, ez jól megalapozta a hangulatot a kezdődő mulatsághoz.
Feltárnák a csíkrákosi Pogányvár romjait
Még idén elkezdődhet a csíkrákosi Pogányvár romjainak feltárása – hangzott el pénteken a helyi művelődési házban szervezett szakmai találkozón.
A szakemberek szerint régészeti szempontból történetével és környezetével együtt vizsgálva válnak értékessé a falu határától hét-nyolc kilométer távolságban, a Hargita egyik dombján található Pogányvár romjai.
A Magyar Kultúra napja Csíkrákoson
Esemény dátuma: 2015. január 25. 19:00
„Téli örömök” címmel fotópályázatot hirdet a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás
A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás 2015-ben újabb fotopályázatot hirdet „Téli örömök” címmel.
A fotópályázat célja: Hargita megye sokoldalú természeti és kulturális értékeinek, a téli táj és események bemutatása és népszerűsítése a fényképek alapján. A beérkezett fényképeket a készülő Hargita megyei téli programajánlathoz szándékszunk felhasználni.
A fotopályázat kategóriái:
1. Ember a téli tájban
2. Téli pillanatképek
3.  Események
IX. Országos Cserkészbál Csíkrákoson
A Romániai Magyar Cserkészszövetség minden cserkésztestvért sok szerettel vár 2015 február 14-én Csíkrákoson a IX. Országos Cserkészbálra.
Eseménynaptár
Hírek

Csíkrákos választási körzet választási irodájának programja

2024. április 16. Tovább ►

Felcsíki Egyházi Kórustalálkozó

2024. április 04. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow