logo
Főoldal -> Hírek

Hírek

Fűtéstámogatás

A lakosság tudomására hozzuk, hogy 2024. október 21-től megkezdődik a fűtéstámogatáshoz szükséges a iratok leadása.
A típusnyomtatványokhoz a Polgármesteri Hivatal Szociális irodáján lehet hozzájutni, valamint letölthető az innen
A fűtéstámogatás, valamint a kiegészítő támogatás megszerzéséhez a szükséges iratokat november 15-ig kérjük eljuttatni.

Szükséges iratok:
·   személyi igazolvány másolatok, (a házszám azonos kell legyen a jelenlegi lakhellyel)
·   14 éven aluli gyerekeknek keresztlevél másolat;
·   örökbefogadási és gyermek elhelyezési bírósági végzés, esetenként,
·   válási végzés, esetenként,
·  jövedelem-igazolások a kérés dátumát megelőző hónapra: fizetésigazolás (nettó jövedelemmel), nyugdíjszelvény, munkanélküli segélyt igazoló szelvény (sommerszelvény), magánvállalkozóknak és munkanélkülieknek a Pénzügy által kibocsátott jövedelem igazolás (Polgármesteri Hivatal szociális osztályán kell igényelni), gyermeknevelési támogatást igazoló szelvény. A GYEREKSEGÉLYT, CSALÁDI PÓTLÉKOT, ISKOLAI ÖSZÖNDÍJAT, OVÓDÁSOKNAK JÁRÓ ÉRTÉKJEGYET, NAPSZÁMBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELMET NEM KELL BELESZÁMITANI!

· FONTOS! NYUGDIJASOKNÁL AZ EMELÉS ELŐTTI, vagyis az  AUGUSZTUSI NYUGDÍJSZELVÉNYT KÉRJÜK.



Telekkönyvezés

Csíkrákos Polgármesteri Hivatala tájékoztatja az érintetteket, hogy Csíkrákoson, a Sósréten, a
173,175,176,177,180,181,197 -es szektorokban, zajlanak a parcellázási tervek elkészítései.
Amennyiben a fent említett szektorokban van területe, kérjük, jelentkezzen a 2024. Szeptember 2. -a és 2025. január 31 közötti időszakban a Polgármesteri Hivatal székhelyén,a mezőgazdasági irodában hogy, a bejegyzéshez szükséges igazoló aktákat behozhassa hitelesitett másolatok készítése érdekében





Óvakodjunk a veszélyes vegyszerektől a rovarok elleni harcban!

Napjainkban számtalan rovarölő és növényvédő szert vásárolhatunk, amelyekről keveset tudunk.  Fontos, hogy ne használjunk a házi állatokra vagy növényekre vásárolt vegyszereket a lakásban található rovarok irtására, és mindig csak szakember javaslatára vásároljunk vegyszereket. A tájékoztatóban leírtakat szigorúan tartsuk be. Az emberi egészség védelme érdekében legyünk körültekintőek a rovarirtószerek használatakor! Ezek az anyagok beltéri használatra nem alkalmasak, mivel a lakásokban, zárt terekben a hatóanyagok lebomlása sokkal lassabb, mint a szabadban.

Keressünk természetes alternatívákat és alkalmazzunk megelőző intézkedéseket: tartsuk tisztán az otthonunkat, ne hagyjunk ételmaradékot szabadon, javítsuk meg a csepegő csapokat. A maradék ételt zárható tárolókban tartsuk, a szemétládánkat és a konyhai komposztot naponta ürítsük ki.
Ezek az egyszerű lépések hatékonyan csökkenthetik a kártevők jelenlétét.
Kivonat a Csíkrákos Község 2024. évi Kulturális és Ifjúsági Tevékenységek Támogatási Programjához" kapcsolódó pályázati felhívásról
Pályázók köre: Nonprofit jogi személyek - egyesületek, alapítványok vagy ifjúsági és kulturális tevékenységet végző szervezetek, amelyek Racu község területén működnek.
Támogatás célja:
- Fiatalok és diákok/óvodások számára szóló éves programok  támogatása.
- Tudományos, kulturális vagy oktatási tevékenységek szervezése.
- Saját hozzájárulások támogatása más finanszírozó szervekhez benyújtott projektekhez.
Program időtartama: 2024. szeptember - 2024. december.
Pályázatok benyújtásának helye és határideje: Csíkrákos község polgármesteri hivatala (cím: Csíkrákos község, 232-es szám, Hargita megye), 2024. augusztus 26., 09:00 óráig.
Értékelés időszaka: 2024. augusztus 27., 10:00 órától 2024. augusztus 28., 16:00 óráig.
Pályázati dokumentáció: A vissza nem térítendő finanszírozás igényléséhez szükséges dokumentáció (Pályázati útmutató és finanszírozási kérelem) beszerezhető Csíkrákos község polgármesteri hivatalában.
Kapcsolattartó: Máthé Melinda, telefon: 0266-379237, fax: 0266-379575.
További részletek:
Pihenőhely kánikula idejére
Álláshirdetés

Csíkrákos Község Polgármesteri hivatala versenyvizsgát hirdet egy felügyelő állásra, kezdő fokozat, a Számviteli Részleg, Költségvetés-Pénzügy, Adók- Illetékek osztályra.
A írásbeli vizsga időpontja, helye: 2024. július 26. 12:00, Csíkrákos Község Polgármesteri hivatala
Dokumentumok benyújtási ideje: 2024. június 26. - 2024. július 15.
További részletek
Sikeres gyermeknapi rendezvény Csíkrákos községben
Nagy népszerűségnek örvendett a jó hanguléatú gyermeknapi rendezvényünk, amelyen több mint 150 gyermek vett részt.
Ez a nagyszerű rendezvény nem valósulhatott volna meg támogatóink nélkül. Hálás köszönet Hargita Megye Tanácsának, a Communitas Alapítványnak és Csíkrákos Község Önkormányzatának a nagylelkű támogatásért! 
Köszönjük továbbá a szervezőknek, a Bogátalji Mozgalom Csíkrákos és Göröcsfalva Egyesületnek az áldozatos munkát és a kiváló szervezést!
Külön köszönet az arcfestést vállaló lányokat, akik kiváló és minőségi arcfestéssel tették szebbé a gyermekek napját, valamint köszönet illeti Kosaras boltot a minden gyermek számára felajánlott meglepetés fagylaltért.
Csíkrákos választási körzet választási irodájának programja
Felcsíki Egyházi Kórustalálkozó
Álláshirdetés

Álláshirdetés
Csíkrákos Község Polgármesteri hivatala versenyvizsgát hirdet egy felügyelő állásra, kezdő fokozat, a Számviteli Részleg, Költségvetés-Pénzügy, Adók- Illetékek osztályra.
A írásbeli vizsga időpontja, helye: 2024. április 25. 10:00, Csíkrákos Község Polgármesteri hivatala
Dokumentumok benyújtási ideje: 2024. március 25. - 2024. április 15.

További részletek
MÁRCIUS ELSEJÉIG LEHET JELENTKEZNI A MEZŐGAZDASÁGI NYILVÁNTARTÓBA

Amellett, hogy a regisztrációra törvény kötelezi a gazdákat (tulajdonosokat és bérlőket egyaránt), ez a területalapú (APIA-s) támogatások igénylésének is feltétele.
A közégünkbe állatot tenyésztő vagy mezőgazdasági földterülettel rendelkező magán- és jogi személyek március 1-ig jelentkezhetnek be a Mezőgazdasági nyilvántartóba munkanapokon 9.00-15.00 óra között.
További részletek itt
Zajlanak az ingyenes telekkönyvezések

Csíkrákos Polgármesteri Hivatala tájékoztatja az érintetteket, hogy Csíkrákoson és Göröcsfalván, a vasút és Rákos-patak közötti szántóterületek 39, 45, 51, 53, 64 és 71-es szektoraiban zajlanak az ingyenes telekkönyvezések a Nemzeti Kataszteri és Telekkönyvezési Program keretében, az 1996. évi 7. számú kataszteri és ingatlan-nyilvántartási törvény alapján.
Amennyiben a fent említett dűlőkben van területe, kérjük, jelentkezzen a 2023. november 30 és 2024. január 30 közötti időszakban a Polgármesteri Hivatal székhelyén, hogy a kifüggesztett térképek alapján, hogy be tudják azonosítani a területeiket.
Együttműködésüket köszönjük!

IDŐSEK NAPI RENDEZVÉNY
Csíkrákos Község Önkormányzata és a Bogátalji Mozgalom egyesület közös szervezésben került sor az az idősek tiszteletére szervezett ünnepségre.
Az ünnepség szentmisével kezdődött, majd a meghívottak és a közösség tagjai átvonultak a göröcsfalvi kultúrotthonba, ahol egy diszebéddel összekötött ünnepi műsoron vehettek részt. Itt Császár Attila polgármester és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte őket. A meleg szavak és jókívánságok a közösség megbecsülését és tiszteletét fejezték ki az idősek iránt.
A program során a Csíkmadarasi Népi Zenekar és a Gerendely Férfikórus a hagyományos erdélyi zene és énekek közvetítésével hozták közelebb a kultúrát az idősekhez. Emellett Stan Angyal és Csutak Ágota verssel emelték a műsor színvonalát.
Az esemény sikeréhez hozzájárult Szőcs Anna tantőnő, aki magas színvonalon és tartalmasan konferálta az eseményt, így segítve a program zökkenőmentes lebonyolítását. Köszönet a Bogátalji Mozgalom egyesület tagjainak és a csíkrákosi polgármesteri hivatal munkatársainak, akik kiemelkedő munkát végeztek a rendezvény lebonyolításában, biztosítva, hogy az idősek méltó és emlékezetes ünnepet élhessenek át.
Az esemény egy szép példa volt a közösségi összefogásra és a tiszteletnyilvánításra, valamint az idősek kulturális és társadalmi életben való részvételének fontosságára.
A rendezvényt Hargita Megye Tanácsa és Csíkrákos Község Önkormányzata támogatta
Szelektív hulladékgyűjtés utmutató
Zsákhasználati útmutató
Kisboldogasszony napok Csíkrákos
Szeptember 8-10 között  ünnepeltük a Kisboldogasszony napokat Csíkrákos Községben.  Hálásan köszönjük mindenkinek, aki részt vett ezen az emlékezetes rendezvényen és különösen a testvértelepüléseink meghívottjainak!
Idén ugyan szerényebb, de mégis tartalmas rendezvényekkel vártunk mindenkit, így többek között  színházi előadás, gyermekkoncert, kvíz, lábtoll labda bemutató és focibajnokság is szerepelt a programok között. A gyermekek díjmentesen élvezhették az óriáscsúszdát és a többi gyermekjátékot, valamint arcfestésre is sor került.
Külön köszönet a program szervezőinek és lebonyolítóinak, valamint támogatóinknak!
Támogatók: Hargita megye Tanácsa, Bethel Gábor Alapkezelő és a Communitas Alapítvány! 


A meghosszabították a helyi érdekeltségű roncsautó program kérések leadási határidejét

Még egy hónapig lehet regisztrálni és feltölteni a kéréseket a helyi érdekeltségű roncsautó programra a https://inscrierionline.afm.ro/
címen. A regisztráláshoz mindössze egy e-mail cím szükséges. A kéréseket még egy hónapig, azaz 2023.09.29-ig lehet benyújtani az Környezetvédelmi Alap oldalán. Csíkrákos Község 50 roncsautó leadására jogósult.
FELTÉTELEK amelyeknek kérelmező személy és a leadásra szánt autó meg kell feleljen: https://rakos.ro/.../helyi-erdekeltsegu-roncsauto-program
Már lehet regisztrálni!

Mától lehet regisztrálni a helyi érdekeltségű roncsautó programra a https://inscrierionline.afm.ro/ címen. A regisztráláshoz mindössze egy e-mail cím szükséges. A kéréseket egy hónapig, azaz 2023.07.31-2023.08.31-ig lehet benyújtani az Környezetvédelmi Alap oldalán. Csíkrákos Község 50 roncsautó leadására jogósult.
A kérés kitöltésének lépéseiről ITT található utmutató

Helyi érdekeltségű roncsautó program

Hamarosan indul a HELYI ÉRDELEKTSÉGŰ RONCSAUTÓ PROGRAM, ezért készítettünk egy egyszerűsített kivonatot azon FELTÉTELEKRŐL aminek kérelmező személy és a leadásra szánt autó meg kell feleljen.
-A program teljes utmútatója itt található meg: https://shorturl.at/gowY3
-Az érdeklődők itt regisztrálhatnak: https://www.afm.ro/casare_auto_uzate.php
Gázhálózat építés

Az idei esztendő legfontosabb beruházásainak egyike Csíkrákoson a gázhálózat kialakítása. A szomszéd településekkel közösen készülő beruházást a községben marosvásárhelyi kivitelező szakcég végzi. A munkálatokat, az idén év végéig be kell fejezzék. A cég gyorsan és szakszerűen dolgozik. A zökkenőmentes munkavégzés érdekében a továbbiakban is kérjük a lakosság türelmét és megértését. 


Eseménynaptár
Hírek

Fűtéstámogatás


A lakosság tudomására hozzuk, hogy 2024. október 21-től megkezdődik a fűtéstámogatáshoz szükséges a iratok leadása.
A típusnyomtatványokhoz a Polgármesteri Hivatal Szociális irodáján lehet hozzájutni, valamint letölthető az innen
A fűtéstámogatás, valamint a kiegészítő támogatás megszerzéséhez a szükséges iratokat november 15-ig kérjük eljuttatni.

Szükséges iratok:
·   személyi igazolvány másolatok, (a házszám azonos kell legyen a jelenlegi lakhellyel)
·   14 éven aluli gyerekeknek keresztlevél másolat;
·   örökbefogadási és gyermek elhelyezési bírósági végzés, esetenként,
·   válási végzés, esetenként,
·  jövedelem-igazolások a kérés dátumát megelőző hónapra: fizetésigazolás (nettó jövedelemmel), nyugdíjszelvény, munkanélküli segélyt igazoló szelvény (sommerszelvény), magánvállalkozóknak és munkanélkülieknek a Pénzügy által kibocsátott jövedelem igazolás (Polgármesteri Hivatal szociális osztályán kell igényelni), gyermeknevelési támogatást igazoló szelvény. A GYEREKSEGÉLYT, CSALÁDI PÓTLÉKOT, ISKOLAI ÖSZÖNDÍJAT, OVÓDÁSOKNAK JÁRÓ ÉRTÉKJEGYET, NAPSZÁMBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELMET NEM KELL BELESZÁMITANI!

· FONTOS! NYUGDIJASOKNÁL AZ EMELÉS ELŐTTI, vagyis az  AUGUSZTUSI NYUGDÍJSZELVÉNYT KÉRJÜK.



2024. október 16. Tovább ►

Telekkönyvezés


Csíkrákos Polgármesteri Hivatala tájékoztatja az érintetteket, hogy Csíkrákoson, a Sósréten, a
173,175,176,177,180,181,197 -es szektorokban, zajlanak a parcellázási tervek elkészítései.
Amennyiben a fent említett szektorokban van területe, kérjük, jelentkezzen a 2024. Szeptember 2. -a és 2025. január 31 közötti időszakban a Polgármesteri Hivatal székhelyén,a mezőgazdasági irodában hogy, a bejegyzéshez szükséges igazoló aktákat behozhassa hitelesitett másolatok készítése érdekében





2024. szeptember 02. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow