logo
Főoldal -> Hírek -> XXIII. Jász Világtalálkozó

XXIII. Jász Világtalálkozó



XXIII. Jász Világtalálkozó- Fodor Eszter írása

Jászladány, Csíkrákos testvértelepülése, rendezte meg a 23-ik alkalommal megszervezésre kerülő Jász Világtalálkozót. Írom ezt nagy kezdőbetűkkel, hiszen a jászok is, akárcsak mi, székelyek, büszkék történelmükre, őseikre, kultúrájukra, hagyományaikra, ezért évente összegyűlnek, hogy méltón emlékezzenek elődeikre, hogy a hagyományápolás és emberszeretet minden zegzugát színvonalas rendezvényeikkel, meghívott előadókkal, érdemes színészekkel ismertessék úgy a résztvevő jász településekkel, mint az elszármazott jászokkal, valamint az idelátogatókkal is.

Csíkrákos delegációja, amely a Gerendely férfikórus tagjaiból, illetve a Nőszervezet és Bogátalji Mozgalom képviselőiből állt össze, egy háromnapos jászi vendéglátást tudhatott magáénak, ahol ismét megmutatták vendégszeretetüket a jászladányi önkormányzat képviselői. A június 23-kán, pénteken nyitódó rendezvénysorozatot Császár Attila polgármester lélekmelengető beszéde tette számunkra, hazaiaknak, még fontosabbá az ottlétet, az együttlétet, amelyet fokozott a nagyszínpadon fellépő Gerendely férfikórus ízes, színes, pattogós előadása. A jász lakosság is örömmel és tapsviharral fogadta őket. Az Ismerős Arcok együttes koncertje volt az aznapi záróakkord, másnap, szombaton, reggel 9 órai kezdettel celebrálták a főpapi szentmisét, ezt követte a jász települések díszes felvonulása Jászladány főutcáin. Kürtszó harsant, ostor csattogott, huszárok lovagoltak, gyönyörű népi viseletek mutatkoztak, jász és székely zászló lobogott a hosszan kígyózó sorokban, mialatt körmenet a nagyszínpadig visszaért. Az “Érezd a múltad és tudd, hogy Jász vagy” mottót hordozó rendezvénysorozat Jászladány új jászkapitányának beiktatási ceremóniájával folytatódott, s miután a 18 jász település polgármestere a Honfoglalás című dal gyönyörű akkordjaira elröptette a fehér galambokat, amelyet hatalmas óvációval fogadott a közönség, díszebédre voltak hivatalosak a községünk küldöttei is. A “Jó ebédhez szól a nóta” tányér- és talpalávalóját a Száz Tagú Cigány Zenekar virtuóz hegedűsei húzták szüntelen. Zséda, magyar énekesnő fellépésével, illetve hatalmas tüzijátékkal zárult a szombati nap.

 A vasárnapi főzőverseny és jászsági pálinkamustra után többek között Regián Melinda és Dobos Zsolt csárdás nótákkal szórakoztatta a közönséget. A szomorú pillanat a búcsázás hogyanja volt, kora délután elindult a busz Erdély fele, hogy épségben hazahozza a dalos torkú küldötteket, hogy élményekben, vidám pillanatokban, új barátságokban, kötelékekben gazdagodva itthon, Csíkban, folytathassák székely mindennapjaikat.


Fodor Eszter

Vissza
Eseménynaptár
Hírek

Pihenőhely kánikula idejére

2024. július 08. Tovább ►

Álláshirdetés


Csíkrákos Község Polgármesteri hivatala versenyvizsgát hirdet egy felügyelő állásra, kezdő fokozat, a Számviteli Részleg, Költségvetés-Pénzügy, Adók- Illetékek osztályra.
A írásbeli vizsga időpontja, helye: 2024. július 26. 12:00, Csíkrákos Község Polgármesteri hivatala
Dokumentumok benyújtási ideje: 2024. június 26. - 2024. július 15.
További részletek
2024. június 26. Tovább ►
Új tűzoltó védőruhák az önkéntes tűzoltóknak
Név:
Email-cím:

 
arrow